20 – ett bra riktvärde för effektivare koncentration

Claes Nordling | september 2022

Det finns inget rätt och fel vad gäller längden på ett föredrag eller en lektion. Vi har väl alla varit med om att zooma ut från där vi befinner oss, till en annan plats, en plats i dagdrömmarnas värld.

Hur kan man bibehålla koncentration?

Det krävs inte mycket till vetenskap för att komma fram till att en trist och oinspirerad föreläsare inte kommer lära oss mycket, oavsett hur intresserade vi är av själva ämnet. Men hur kan vi bli bättre på att bibehålla koncentrationen?

Hjärnan behöver vila

Det enda vetenskapen har kommit fram till är att det krävs mycket energi, bara för att lyssna koncentrerat. Om vi dessutom ska lära ut något och koppla ihop gamla erfarenheter med nya, så behöver hjärnan också vila lite mellan varven. Därför är det bra att dela upp intagandet av ny information i kortare stycken.

Längden på en fika

Populära TED Talks har kommit fram till att 18 minuter är ett bra format för deras föreläsningar. TED:s kurator Chris Anderson förklarar att den tiden är rimlig för att behålla en publiks intresse och samtidigt hinna med att förklara något seriöst. Det är dessutom den vanliga längden på en fika.

Äggklockan

Detsamma märkte italienaren Francesco Cirillo, som delade upp sina studier i intervaller. Med hjälp av en äggklocka i formen av en tomat skapade han Pomodoro tekniken. Det går i korthet ut på att studera eller arbeta intensivt i 25 minuter och sedan ta en total paus i 5 minuter för att smälta information och vila hjärnan.

Siffran 20

Även för presentationer är siffran 20 ett bra nummer. Det finns vissa presentationsproffs som använder sig av 10-20-30 principen. Siffran 10 representerar antalet slides du behöver. Siffran 20, antal minuter och 30 den minsta fontstorleken du får använda. Med dessa parametrar ser du till att inte ha för mycket text på varje slide, inte överdrivet många slides och att din presentation blir lagomt lång.

Tillåt dig zooma ut

Så testa att hålla dina intervaller på ca 20 minuter och gör korta avbrott där du tillåter dig att zooma ut. Förhoppningsvis blir både din inlärning och dina presentationer effektivare.